Етерични масла за пълноценна йога практика – Десислава Ел Хаким

Етеричните масла са дар от Майката Природа с въздействащ аромат и десетки ползи за всички аспекти на нашата същност. Освен в ежедневието, те могат да бъдат мощни съюзници в йога практиката и да допринесат за пълноценното й преживяване, както на физическо, така и на по-фино ниво.

Етерични масла за подкрепа на физическото тяло, аннамая коша

В определени ситуации изпълнението на йога асани може да предизвика дискомфорт, особено при начинаещите или хора с хронични оплаквания. За пълноценно преживяване на йога постелката е препоръчително да нанесем на зоните, които са предизвикателни за нас, етеричното масло преди заниманията, за да подкрепим тялото. За извличане на максимални ползи разреждането му с базово масло е препоръчително – така етеричните субстанции ще останат локализирани в проблемата област и ще й въздействат по-дълго време.

При инцидентни неразположения след йога практика дермалната апликация също може да окаже незаменима подкрепа във възстановяването на тялото и елиминиране на неприятните усещания.

Универсални етерични масла за облекчаване на мускулното напрежение и релаксиране на тъканите и сухожилията: лавандула, мента, майоран и лимонена трева. При наличието на по-продължителна болка може да потърсим помощ от нежното безсмъртниче и омайна гаултерия.

Етерични масла за медитативни практики

Нежният аромат на чистите етерични масла внасят допълнителна стойност във всяка медитация. Универсален начин за тяхното приложение е чрез дифузиране в помещението. Ако в йога студиото, което посещаваш, не е приета подобна практика, може да разтриеш няколко капки на дланите и да вдишаш за 3-4 дихателни цикъла преди началото на медитацията. Подходящи зони за дермална апликация са тила, челото и гръдната кост.

Ето няколко високовибрационни етерични масла, с които да надградиш работата с фините аспекти на съществото си.

Тамян

Неслучайно етеричното масло от „сълзите на пустинята“, както наричат свещената смола, от векове заема важна част в ритуалите на различни религии. То разпръсва невежеството, тамас, и създава условия за духовно израстване и познаване на личната ни истина. Тамянът подкрепя връзката с Отеца и родния ни баща, което го прави подходящ за работа с проявленията на мъжката енергия, Шива.

Сандалово дърво

Маслото на предаността подпомага навлизането в медитативно състояние и създава условия за установяване на чиста връзка с проявленията на Божественото. Укротява ума, за да може да чуем шепота на душата и да достигнем нови нива на съзнание.

Смирна

Ценната смола символизира енергията на Майката и адресира проявленията на женската енергия, Шакти. Готова е да ни подкрепи в практики за нейното активиране – особено при нарушена връзка с родната майка, създаваща предпоставки за липса на доверие в заобикалящия ни свят.

Ветивер

Добива се от корените, което го прави идеален за връзка с корените, работа с Муладхара чакра и осъзнат живот в синхрон със съществото ни. За синхронизиране с вибрацията ми, подходяща дермална апликация от долната страна на палците на краката или ходилата.

Маточина

Наричат нежната билка „маслото на Светлината“, защото високата й вибрация е в състояние да пробуди душата за истината и светлината. Помага ни да се свържем с вътрешния водач, който да ни води по пътя на духовното израстване. Благоприятна е за работа със Сахасрара чакра.

Десислава Ел Хаким 
Автор на книги за етерични масла. Сертифицирана за бодиуърк техниките Symphony of the Cells и AromaTouch. Emotions Mentor коуч.
desislavaelhakim.com

Вашият коментар