fbpx

Дамян Василев – Мъдростта на Йога

Вижте първото интервю за Йога Портал България от Дамян Василев – Мъдростта на Йога.

Дамян Василев е едно от най-уважаваните имена в българската Йога общност. Благодарим му за споделянето и вярваме, че то ще ви вдъхнови.

Дамян Василев е ръководител на Йога клуб „Патанджали“ от самото му създаване. – https://www.clubpatanjali.net/

Дамян е едно от най-уважаваните имена в българската йога общност. Той поставя началото на своята практика преди повече от половин век. През втората половина на 70-те взима участие в първата секция по йога в Пловдив. През 1987 г. основава най-стария действащ йога клуб под тепетата – „Патанджали“. Две години по-късно сътрудничи активно при създаването на Българската федерация по йога. През 1997 г. Дамян завършва курс за учители по йога към катедра „Следдипломна квалификация“ на НСА. Става първи абсолютен шампион на стартиралото през 1996 г. Национално първенство (въпреки това намира спортния елемент за противоречив и предпочита да гледа на йога състезанията като на своеобразни приятелски срещи). За първи път у нас провежда систематични лекции по адвайта веданта, раджа йога, будизъм и дзен. Сериозният подход на Дамян към йога и нейното преподаване, неговата отдаденост на учението и не на последно място свежото му чувство за хумор правят Йога клуб „Патанджали“ предпочитано място за упражняване на йога в града.

Отзив от Веселин Лучански: „Радвам се, че от далечно Торонто мога да бъда във връзка с вашия клуб. Най-важното, което мога да кажа за Дамян е неговата пословична скромност, но колкото и той да не желае да изпъква, безспорният му талант се забелязва и всеки е готов да му повярва, без да подлага на съмнение уменията му на истински йога учител. За мен Дамян си остава най-добрият изпълнител на йога-асани в България. Не случайно той беше илюстратор на вестник „Хата-йога“, абсолютен шампион на България на първия преглед по йога, бе поздравен от посланика на република Индия в България, бе определен за демонстратор при провеждане на награждаването на десетте най-добри спортисти в България. С две думи, Дамян е постигнал много в личен план и сега с пълно право може да бъде един от водещите български гуру.“

1 мнение за “Дамян Василев – Мъдростта на Йога”

Вашият коментар