Малите като инструмент, произход и символика – Гергана Станилова

По целия свят мала броениците придобиват все повече популярност. Нещо повече от просто красиви йога и бохо колиета, древното приложение на малата е да служи като свещен и мощен инструмент, използван в медитацията.

В съвремието, освен духовен инструмент за медитативна практика, те се използват и като инструмент, който можем да захраним с лични утвърждения, за да ни напомня за нашите най-дълбоки намерения.

Какво представлява Мала или Йога броеница?

Мала от Санскрит означава гирлянд, наниз от мъниста, който традиционно е използван за отброяване повторението на дадена мантра по време на медитацията.

Мантра от Санскрит – „свещена дума, свещен звук“, който при повторение благоприятства на финото ни тяло и ума. Този вид медитация се практикува от будисти, индуси и йоги в продължение на хиляди години.

Това е древен, духовен инструмент, който поддържа ума фокусиран и спокоен. Обикновено малата се състои от 108 мъниста, като в края завършва с Гуру мънисто и пискюл. Всяка част от йога броеницата има своето значение и символика.

Гуру мънистото осигурява начална и крайна точка за отброяване на 108 повторения на дадена мантра.

От какво се изработва една Мала?

Малките мъниста могат да бъдат от различни материали. Най-често използваните видове мъниста са направени от дърво или семена (рудракша, тулси, сандалово дърво, лотос, нийм и др.) или скъпоценни камъни.

В зависимост от използвания материал, мънистата притежават определени енергийни свойства.

Тези естествени материали ни напомнят за връзката ни с планетата и Вселената като цяло

Малите на Aham Prem Jewelry са направени от устойчиви дървени семена, висококачествени естествени кристали и камъни, памук, веган коприна или остатъчен материал от коприна, иползвана при ушиването на сарита.

Защо точно 108 мъниста?

Числото 108 има различна символика в различните философски, научни и религиозни вярвания.

Математиците от ведическата традиция вярвали, че 108 е числото представляващо цялостта на съществуването.

Санскритската азбука има 54 букви, всяка с мъжки и женски род, общо 108.

В астрономията диаметърът на Слънцето е 108 пъти диаметъра на Земята, разстоянието от Слънцето до Земята е 108 пъти диаметъра на Слънцето, а разстоянието от Земята до Луната е 108 пъти диаметъра на Луната.

В астрологията има 27 съзвездия, разделени на 4 части и има 9 планети във всеки от 12те зодиакални знака, които умножени се равняват на 108.

Финото тяло има 108 енергийни канала или Нади, които се събират, за да образуват сърдечната чакра, като един от тези канали води до коронната чакра и себереализация.

Според Аюрведа има 108 марма точки (жизнени точки на жизнените сили) на тялото.

Упанишадите – древен авторитетен текст на индуистките учения, има 108 глави.

В Индия има 108 свещени места и 108 имена на индийски богини.

Свещената река Ганг обхваща дължина от 12 градуса и ширина от 9 градуса и когато се умножи, е равна на 108.

В будизма се казва, че 108 представлява следната формула: 6 x 3 x 2 x 3 = 108. 6 сетива на човешкото същество: зрение, слух, обоняние, вкус, осезание, мисъл; 3 времена: минало, настояще, бъдеще; 2 състояния на сърцето, ума или намерението: чисто или нечисто; 3 емоционални състояния: харесвам, не харесвам, безразличие.

Анатомията на една Мала

В сътворяването на една Йога мала всяка част има своята собствена духовна символика.

Възелът – Малата обикновено се нанизва на здрав конец, като след всяко мънисто се прави възел. Той поддържа последователно пространство между всяко мънисто и действа като помощно средство на мантра медитацията. Възелът представлява Божествената връзка между всички същества, напомняйки ни, че всички аспекти на живота са свързани и поддържани в универсалната сутра на живота.

Гуру Мънисто – Това е 109-то мънисто свързващо останалите мъниста с пискюла, посочвайки края на един пълен цикъл в мантра медитацията – смята се, че представлява състояние на съзнанието, основната цел на медитационната практика.

Гуру мънистото, символизира връзката между Гуру, което от Санскрит означава учител или онзи, който премахва тъмнината в живота ни, причинена от воала на илюзията. От Него, ученикът получава своята инициация, мантра и наставничество. Гуру мънистото символизира нашата връзка и благодарност с Учителя и Божественото.

Пискюлът – Пискюлът е сноп конци, където всяка нишка е продължение на връвта, която обединява броеницата. Нишките непрекъснато се движат и текат, напомняйки ни, че не сме разделени, а свързани с Божественото, както и един с друг. Всички заедно съпреживяваме това пътешествие, наречено живот.

Пискюлът също така символизира хилядите венчелистчета на Сахасрара, коронната чакра, извисеното съзнание, постигнато чрез медитацията.

Историята на Йога броеницата

Мала броениците и духовното им приложение датират от Индия около 8-ми век пр.н.е., с корени в индуизма и будизма. Първоначално те са наричани още Джапа мала, произхождащи от този стил на медитация, наречен Джапа. Джапа от Санскрит означава „да рецитирам, повтарям“ и представлява повторение на мантри.

Броениците се използват в други култури и религии и са известни като молитвени броеници. Над две трети от световното население използват някакъв вид молитвени броеници като част от духовната си практика.

Намасте!

Гергана Станилова e човек, който постепенно напуска предишната си работа в областта на възобновяемата енергия и се научава как да изработва ръчно Мали, процес, който се превърна в друг вид подхранваща душевна медитация, източник на вдъхновение и изследване на нейното въображение при комбинирането на скъпоценни камъни и техните свойства.

Вашият коментар