fbpx

Дамян Василев

Профил


Снимки


Отзиви


7 отзива за “Дамян Василев”

Оценка
 • С огромна благодарност към моят първи Учител в Йога, Дамян Василев!

  Когато учех в Индия, ми направи огромно впечатление как се уважават и почитат учителите, без значение дали е в Йога, култура, наука – даряват им се цветя, кокосови орехи – счита се че това е абсолютната чистота – водата вътре е недокосната, чиста, покланят им се и им докосват нозете. Това е знак на уважение за знанията и мъдростта, която носят учителите. Но това е и смирение за ученика, да приеме и разбере, че има нещо по-голямо от него, нещо по-мъдро, от където може да се учи.

  Искрено се надявам тази почит и уважение да прилагаме и към нашите Български Учители – в Йога и във всичко останало!

  Знанията, които носи Дамян Василев за Йога Сутрите на Патанджали, за Самкхя, Веданта, Будизъм и други, са непостижими от много международни учители. Примерът, който дава Дамян при практикуването на Асана, Пранаяма, Медитация е безценен.

  Търсете Дамян Василев и попивайте всяка мъдрост от него!
  Благодаря, че Йога ни срещна!

 • Божена Тошев

  Чест, удоволствие и голяма доза късмет е да познавам и практикувам йога при Дамян Василев! Истинска привилегия е да се докоснеш до дълбочината, осъзнатостта и мъдростта на неговите знания и умения! Благодаря ти, Дамян!

 • Иванка Кунева

  С Учителя по йога Дамян Василев ме срещна животът през 1989 г. Аз посещавах занимания по йога за начинаещи в Спортен диспансер – Пловдив. Дамян водеше курс йога за напреднали, чиито занимания започваха, когато ние, начинаещите приключвахме. Дамян изнасяше теоретични лекции за всички в четвъртък. Срещах известна съпротива съм йога от страна на своите близки, а и тогава започнах следването си. Затова прекъснах посещенията си, но мечтаех да продължа. И така в деня, когато взех дипломата си за висше образование, на 5 октомври 1994 г. започнах водения от Дамян курс по йога в обувния техникум – всеки понеделник, сряда и петък от 18:30 до 21:30 ч. Физкултурният салон беше пълен с хора и в студ, и в пек. Понякога се прибирах пеша в отдалечения си квартал, защото изпусках последния автобус към къщи. В началото бях отчаяна от мои лични проблеми и йога беше моят спасителен пояс. Научавах постепенно много от древната мъдрост на йога, веданта и будизма – Учителят Дамян Василев системно ни преподаваше лекции всеки вторник и четвъртък. Животът ми се преобръщаше изцяло, изпитах и истинско щастие. Макар да не съм много дисциплинирана по природа, научавах се да се доверявам на Учителя и да спазвам почти всичко, на което ни учеше и напътстваше: очистителни практики, ежедневна йога програма, „ Един тон теория не струва колкото един грам практика“, „Учителят и санкхата /групата ученици/ са важни колкото и Учението и са неразривно свързани“. Преживявах нови сериозни житейски трудности. Бях се привързала към йога практиките. Неколкократните временни прекъсвания на курса по йога ме предпазиха от вкопчването. Когато обучението отново продължаваше, беше още по-благотворно за мен. Научих се на собствена изява пред групата, на духовна близост и общуване. Учителят Дамян Василев винаги отделя време и за нови практики за разчупване на стереотипите ни. Съветва ни: „Не губете Пътя, аз само посочвам жалоните, за да не се изгубите“, „Не губете крайната цел, не спирайте, работете ежедневно“. Така продължихме обучението си по йога на различни места в зали и офиси до ковид-пандемията. Състрадателният Учител не ни остави на обездвижването и на страховете ни, а продължи всички занимания он-лайн. Така е и досега. Занятията винаги започват с определено посвещение в знак на благодарност към цялата верига от духовни Учители, чиито благородни усилия са направили възможна конкретната ни среща с древните учения и духовни практики, с вярна настройка и мотивация на нашите общи усилия като група ученици на достоен Учител. С искрена благодарност към живия духовен Учител Дамян Василев!

 • Светла Пулевска

  Дамян Василев е учител, с над 40 годишна практика и опитности, в областта на йога. Учителят, от чийто клуб са „проходили“ много от водещите инструктори
  в Пловдив. Учителят, създал и изнесъл през годините стотици задълбочени лекции,
  не само върху класическата „Йога сутра“ на Патанджали, но и върху
  философията на Веданта, Махаяна будизма, Дзен будизма, Лая йога, Кундалини йога
  и много други. Напълно заслужено, през 2018 год., той получава и
  признание за дейността си. Лично, индийският посланик в България,
  му връчва благодарствено писмо от Шрипад Наик, председател на държавното
  министерство на Индия по йога, аюрведа и натуропатия. Писмо, в което се изказва благодарност за усилията на Дамян Василев за разпространението
  на йога в България и цялостната му дейност на лектор към Йога-клуб „Патанджали“.
  Когато говоря за Дамян, никога не бих забравила и думите, които ми сподели Живко Стоилов ( в момента йога-инструктор в „Ананда йога студио“ в Пловдив), който през 2005 година, беше студент във Веданта Академията на Свами Партхасарати в Индия. В писмо от Индия, той ми сподели следното:
  „Това, което се вижда от тук е, че на такива като него (Дамян), в Индия им се просват в краката и се радват като деца, ако им проговори!“
  И още:“Мисля, че в Пловдив, има достатъчно да се учи и няма нужда да се идва чак до тук. Това, което виждаш при Дамян, това е.Така, че, ако научиш лекциите за Веданта в България,все едно си изкарала курса тук.“
  Воден от безграничното си състрадание и умението „да вижда“ Дамян Василев, насочва своите последователи към истински важните, съществени неща
  по духовния път: да умеят да се самонаблюдават, да виждат себе си „отстрани“, да са „будни“ относно собствените си грешки, слабости, недостатъци. Да осъзнават, че „просветление “ не означава трупане на излишни знания и демонстрации на празно филосфстване, а умението да се реагира по „просветлен“ (състрадателен, мъдър) начин на трудностите в собствения ни живот. Учи на Човещина, състрадание и взаимопомощ.
  В личен план – Дамян е Човекът и Учителят, чието светло присъствие, ме съпровожда през целия ми съзнателен живот: от момента, в които попаднах
  в йога курса му (през ноември 1994 г.), заедно с майка ми и брат ми, през дните, когато по-късно сама посещавах занятията в клуба, до момента,
  в който, в същия този клуб срещнах съпруга си, заедно с когото в момента отглеждаме дъщеря ни.
  Съзнавам, че каквито и думи на благодарност да напиша за Дамян, все ще бъдат слаби и недостатъчни, но въпреки това…:
  „Благодаря ти, Дамяне! Благодаря ти от цялото си сърце! Благодаря ти, че не се умори да твориш, да насърчаваш, да вдъхновяваш!
  Продължавай… и Благодаря!

 • Ваня Иванова

  Когато започнах следването си по медицина в Пловдив, исках да продължа със заниманията си по йога. За мен йога тогава беше повече като разтягания с ползи за тялото, странни дихателни упражнения и интересни диетични наставления. Попитах йога инструкторката си за препоръки за йога учител в Пловдив. Препоръча ми двама – Дамян ( учителят на нейния учител) и още един йога инструктор ( ученик на Дамян).
  Спрях се на Дамян и не съжалих !
  От самото начало не пропусках посещение. Подобрих не само физическите си ( асани, които до сега са изглеждали недостижими ), но и психически способности.
  Лекциите, които обясняват сутрите на Патанджали, разясняват с ясни и прости думи учението за живота. Сутри, които до сега са звучали неясно, с множество една след друга наредени думи, започват да разкриват “ заклинания”, сбъдващи живота.
  Започнах да виждам причинно-следствената връзка в събитията, които ми се случваха ( разбира се, не по моя вина :), да разбирам грешките си и как всяко събитие, всъщност е с мое участие. Да съм благодарна и щастлива. Учение, което прилагам на практика и до сега.
  Благодарение на Дамян, аз познах Йога.
  Дамян е и ще си остане единственият учител по йога за мен. Той се превърна и в Учител в моя живот. Всичко се случваше с лекота и удоволствие. Без натиск и сила.
  Големият опит, професионализъм и чувство за хумор са характерни за Дамян. Клубът е мястото, където с удоволствие прекарвах времето си и разпусках.
  Благодаря, че бях част от йога клуб
  “Патанджали “!
  Благодаря, че имах възможността да се развивам и да уча от най-добрия български инструктор по йога – Дамян Василев!
  Поздрави на най-добрият клуб под Тепетата!

 • Дора Генова

  Има хора, които търсят светлина, има и такива, които я излъчват. Има хора, които търсят любовта, има и такива, които я раздават. Има хора, които чакат да им дават, има и такива, които се раздават – напълно, без остатък. Има хора, които преследват щастието, има и такива, които го създават. Учителят по йога Дамян Василев е от втория тип хора – от даващите, от творящите. От тези, които
  неуморно и с пълни шепи раздават – любов и състрадание, знание, мъдрост, благословение.
  Имах щастието да попадна в курса му по йога през далечната 1997 година. Тогава посещавах заниманията заедно със сина ми и дъщеря ми. Още след първите няколко занятия в йога клуба, осъзнах, че няма задънени улици и черни дупки, в които някак си все пропадах преди това. Излизах от заниманията по йога и вървях по най-празничните улици на града. Чувствах, че животът е прекрасен. Осъзнах, че проблемите са едно предизвикателство на съдбата и са решими. Чувствах се щастлива.
  Искрено съм благодарна на Живота, че ми предостави възможността да бъда част от йога клуба на учителя Дамян Василев в продължение на повече от десет години. Да разбера истинското значение на думата“медитация“, да се докосна до съкровища на източната мъдрост като „Йога сутра“ на Патанджали, философията на Веданта, Хинаяна, Махаяна, Дзен Будизма, представени ни от Дамян, с истинско разбиране, дълбочина, проникновение – и не на последно място с безкрайно търпение, последователност и любов. Осъзнавам, че e наистина рядък шанс да общуваш с Учител от такава висота.
  Благодаря ти, Дамяне, за знанията и мъдростта, състраданието и човечността с които бях благословена!

 • Лидия Шилева

  Благодаря, Дамян,
  За всеотдайността, за съпричасността, за професионализма!
  Помагаш ни да сме по- здрави, по-осъзнати, по-добри хора.
  Здрав и благословен бъди!

Напишете отзив

Изберете оценка